Jorma Pitkänen Lahden Shakin kunniagalleriaan

Syksyllä 2015 muutamalle kerhon ansioituneelle jäsenelle jaettiin tunnustusta ansiomerkkien muodossa. Tällöin muodostettiin Lahden Shakin kunniagalleria. Nyt listaan lisätään Jorma Pitkänen, jolle on myönnetty shakin tunnustusmerkki jo vuonna 2005. Seuraavassa on lyhyt esittely Jormasta ja hänen shakillisista ansioistaan.

Jorma Pitkänen on ollut aktiivisesti shakkitoiminnassa mukana viimeisen kolmenkymmen vuoden ajan. Hän on kunnostautunut niin peli- ja tehtäväshakin kuin kerhotoiminnankin saralla.

Lahden Shakki perustettiin vuoden 1993 lopulla LahSK:n ja LahTS:n yhdistyessä, ja vuoden 1994 alussa tuoreen kerhon jaostoksi syntyi Lahden Tehtäväshakki, Jorman myötävaikutuksella. Lahden Shakin alkutaipaleella seuran puuhamiehenä toimi aktiivinen Jorma Pitkänen. Alkuvuosien tuloksista ja tapahtumista on edelleen muistuttamassa Jorman huolellisesti kokoamat leikekirjat, jotka ovat arvokas lähde jos kerhon historiikkia aletaan jossain vaiheessa työstämään. 90-luvun lopulla Jorma astui sivuun kerhovastuusta, mutta tarmokas laadinta ja pelaaminen jatkui.

Pelishakissa Jorma on kansallinen mestariehdokas. Huippuselo, 2089, on vuodelta 2001. Vuosien varrella Jorma on ollut Lahden Shakin kärkipelaajia niin joukkueotteluissa kuin kerhopeleissäkin ja useampi shakkimestari on joutunut taipumaan hänen persoonallisessa pelinkäsittelyssään. Jormalla on ihmeellinen kyky kääntää toivottomalta tuntuvia asemia tasapeleiksi tai jopa voitoiksi tehtävämäisen kekseliäällä loppupelaamisellaan.

Suurimmat menestyksensä Jorma on saavuttanut tehtäväshakissa. Laadinta-ansioistaan hänelle myönnettiin vuonna 2009 kansallisen tehtävämestarin arvo. Esikoistehtävä julkaistiin jo vuonna 1965, mutta aktiivinen laadintakausi ajoittuu vuodesta 1988 alkaen tähän päivään. Jorman tuotanto on sekä poikkeuksellisen runsas, yli 2000 julkaistua tehtävää, että monipuolinen sisältäen matti-, apu-, itsematti-, loppu- ja satutehtäviä. Mukaan mahtuu suuri määrä menestystehtäviä sekä omistustehtäviä, joilla hän on shakkiystäviään muistanut. Jorman tehtäviä on koottu yksiin kansiin useammassa omakustanteessa. Hän on myös ollut järjestämässä useita laadintakilpailuja. Laadinnan lisäksi Jorma on menestynyt ratkaisijana, voittaen mm. Suomen mestaruuden pitkässä ratkaisukilpailussa vuonna 1999 ja osallistuen useita kertoja Suomen pikaratkaisumestaruus-kilpailuihin. Kerhoilloissa Jorma on edistänyt tehtäväshakin tuntemusta ja opastanut tarvittaessa tehtävien saloihin, mistä esimerkkinä Jorman yhteistyö laadinnan Fide-mestariksi nousseen Marko Ylijoen kanssa.

Vaikka ikää Jormalle on jo kertynyt kunnioitettavasti, on hän edelleen joka viikkoinen näky Lahden Shakin kerhoillassa. Jorman mukaan virheiden määrä on iän myötä lisääntynyt, mutta parhaimmillaan peli luistaa edelleen hienosti, minkä sai viimeisimpänä kokea Garden Hannu Ojala lokakuun 1-divisioona -ottelussa. Myös uusia tehtäviä syntyy. Yksi sellainen oli esimerkiksi shakkiväen ihmeteltävänä elokuussa Porin joukkuepikapelien kisajulkaisussa. Ihmisenä Jorma on kannustava ja positiivinen. Hän muistaa aina mainita kerhokumppaneidensa hyvistä tuloksista. Häneltä ja vaimo Tuulalta saadut joulukortit ja muut muistamiset ovat ilahduttaneet itseäni ja monia muita useasti vuosien saatossa.